Share

Nabi Adam

Post sebelum ini berkaitan tujuan hidup saya untuk menjadi sebenar-benar manusia dan kepentingannya.

Andaian awalnya ialah al-Quran sebagai Final Testament. Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu cara hidup kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi cara kehidupan kamu (5.3). Ianya kesinambungan sejarah daripada The New Testament dan The Old Testament. Al-Quran menjelaskan....

Semua kitab ini adalah satu kitab yang perlu diimani oleh orang Islam dan mengesahkan fakta berkaitan awal-awal penciptaan alam dan manusia. Banyak daripadanya dibuktikan dan disokong oleh fakta sains.Andaian kali ini ialah manusia berasal daripada Nabi Adam a.s. Saya tidak tahu kebenarannya. Saya tidak berada di situ, dan saya tidak berdaya untuk mengesahkannya; Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya (2.286). Ianya sekadar andaian bagi membolehkan saya meninjau lebih lanjut fakta-fakta lain di dalam al-Quran.
Pada kali ini saya berminat meninjau ayat-ayat yang berkaitan dengan
Kami telah mengemukakan amanah kepada langit, bumi dan gunung-ganang. Maka semuanya enggan memikul amanah itu dan bimbang akan mengkhianatinya. Dan manusia sanggup memikulnya. Sesungguhnya manusia amat zalim dan bodoh. (33.72)


Pengetahuan saya setakat